Een cadeautje van Symplicet

Een kwaliteitslogboek

Het bijhouden van kwaliteitsregistraties klinkt helemaal niet sexy of interessant en toch kunnen veel bedrijven dit excel werkboek goed gebruiken.

Een goede klant had moeite met de nut en noodzaak van de verplichte kwaliteitsregistraties voor hun ISO 9001 systeem. Nu is daar niets vreemds aan, want heel veel bedrijven vinden die registraties maar ‘raar’ en vervelend.

De registraties zijn echter wel heel erg belangrijk als je jezelf wilt kunnen ‘benchmarken’. Zonder deze registraties kun je niet (laten) zien hoe je presteert en dan weet je ook nooit zeker hoeveel je verbetert.


Zo was het ook met deze klant.

Het bedrijf opereert uitstekend en is zeer servicegericht. De kwaliteitsmanager zag echter het nut van zijn Non-Conformity (afwijkingen) registratie niet in. Tijdens gesprekken merkte we dat de registratie als administratieve last werd gezien en niet als vastleggen van managementinformatie.
Projectmatig kwaliteitsmanagement.

Na de gesprekken hebben we een eenvoudig en aantrekkelijk logboek ontwikkeld, waarin de klant de ontwikkeling van het bedrijf registreert en volgt. Alle geregistreerde ‘events’ of gebeurtenissen worden min of meer projectmatig opgepakt.

Het logboek maakt slim gebruik van opmaak en grafieken waardoor alle managementinformatie aantrekkelijk is weergegeven.

Deze klant gebruikt het logboek naar volle tevredenheid. Het logboek heeft toegevoegde waarde voor de kwaliteitsmanager.

Als auditor voor zowel Rijkswaterstaat als ook het Rijksvastgoedbedrijf merkte ik in verschillende gesprekken met Opdrachtnemers dat zowel Aannemers als ingenieurs moeite hebben met het registreren van onder meer afwijkingen.

Dit is nergens voor nodig en kost zowel Opdrachtgever als Opdrachtnemers onnodig tijd en geld. Vandaar dat je vanaf vandaag een vereenvoudigde versie van het kwaliteitslogboek kunt downloaden. Deze gratis versie is goed om alle basisinformatie te registreren en te volgen.


Pro versie

Het kan zijn dat je het logboek meer specifiek wilt maken voor je organisatie of project. In dat geval is een betaalde versie beschikbaar waar alle beperkingen zijn opgeheven. Zo kun je bijvoorbeeld zelf gebeurtenissen definiëren, echte namen invoeren enzovoort.

Het Kwaliteitslogboek(Pro) komt zeer binnenkort beschikbaar  voor een heel aantrekkelijke prijs.

SHARE IT:

Comments are closed.